Early Bird kurallarına göre alabileceği maksimum maaş öncekinin %175 fazlası veya Average Salary (normalde miktar olarak Midlevel exception hemen hemen, ancak bu sezon gelirler ve oyuncu kazançları %20-25 düşebilir. Yani Ahkam Kuşu'nun yazdığı rakama geliyor. Bununla beraber MLE anlaşmaya bağlı olarak geçen sezon olduğu gibi 9,3 M$ kabul edilebilir) olarak hesaplanıyor.
Pincus'un söylediği iki yıl sözleşme kuralı doğru, opsiyon yıl kabul edilmiyor Early Bird oyuncularda.
https://cdn.nba.net/nba-drupal-prod/2018-19cba.pdfsayfa 5, bölüm e - 2. madde son cümle
Ancak geçen yaz Celtics Theis'a Early Bird kullanarak kontrat verirken (2 yıl 10 M$) ikinci yılı garantisiz yaptı (full non-guaranteed). Bana kalırsa bu durum salary cap'in etrafından dolanmak (Salary cap circumvention) gibi de değerlendirilebilirdi !!
Velhâsıl, yine de eğer Rondo bir yıl 7-8 milyon dolara kalacaksa benzer bir kontrat yapılabilir. iki yıllık ancak ikinci yılı tamamen garantisiz. Böylece Free Agency başlamadan kontrattan çıkıp cap boşluğunu koruyabiliriz.
Benim fikrim,
Her ne kadar Rondo bu sene hepimizi çok şaşırtmış olsa da gelecek sezon benzer olacağından şüpheliyim. Tabii basketbol aklı çok yüksek ve yardımcı koç gibi ekstra faydaları da var, anlıyorum.
Eğer kalırsa dert etmem, giderse telâfi edebiliriz diye düşünüyorum.
Clippers'a giderse de, onların MLE'yi Rondo ile kullanmasına (3-4 yıllık kontrat vereceklerse hele) hiç üzülmem.