1-Ben Lakers'ın galibiyetleri döneminden bahsediyordum, zaten burada galibiyetlere rağmen memnuniyetsizliğimi genel olarak dile getiriyorum. 2008 serisini zaten izlemiştim, önerin için teşekkürler.
"Süper gidiyor Lakers dönemi" ilgili maçlar için en iyimser kişi nazarında dahi iddialı bir tanım olmuş o zaman.
2-Anlaşamadığımız konu şu, anlaşmamız da gerekmiyor zaten, ben Walton'ın elit bir koç olduğunu, anlayamadığımız bir dahi olduğunu düşünmüyorum. Sadece birkaç problemin bir parçası olduğunu düşünüyorum ve o gittiğinde yerine gelen koçların da benzer nedenlerle eleştirilen koçlar olduğunu söylüyorum. Koç alternatiflerinin muhabbetini yapmazsak çünkü 1 ay sonra bu takım niye olmuyor, gençler yetersiz hadi onları takaslayalıma dönüşecek bu konuşmalar. Burada pek çok kez belirttiğim gibi ben Lebron'un gelmesini istemeyen salaklardanım, nedeni de tam olarak şu konuşmaları yaşamak istemememdi.
Takımın bir takım eksiklikleri olduğu, kadronun doğru kurgulanmadığı aşikar fakat bu zaten belli bir amaç dahilinde oluşturulmuş kiralık sayılabilecek bir ekip. Asıl sıkıntı burada başlıyor. Bu sene için kimsenin şampiyonluk, final gibi bir beklentisi olduğunu sanmıyorum zaten. Benim de takımdan beklentim her akıl baliğ insanın olması gerektiği gibi; çocuklar gelişsinler, bir yapı oluşsun, takım potansiyeli ölçüsünde mücadeleci olsun, doğru düzgün bir şey izleyelim. Hal böyleyken Walton, sahada izlediğimiz keşmekeş itibariyle birkaç problemin parçasından ziyade birkaç problemin asıl yaratıcısı konumunda.
Bir önceki mesajda söylediklerimi sıralayacak olursam;
- İşler bir plan dahilinde değil, her seferinde oyuncuların inisiyatiflerle gerçekleşiyor.
- Takımın genç, atletik kısalarına penetre yolu açmalı bir tane dahi oyunumuz yok.
- Lakers, gün itibariyle asist üzerinden gerçekleşen saha içi basket yüzdesi sıralamasında ligde 23. sırada.
- Oyuncuların güçlü yönlerini öne çıkartan hücum setlerimiz yok.
- Çok sınırlı bir hücum çeşitliliğiyle oynuyoruz.
Yıl 2006'da forumda kullandığımız çok stilize bir argüman vardı. Phoenix'i (D'Antoni'nin run&gun'ını) Phoenix gibi oynayarak yenemezsin. Çok doğru bir tanımlamaydı zira Phoenix'in oynadığı oyunu daha iyi oynayabilecek bir oyuncu grubumuz yoktu. Aynı argümanı bugüne de uyarlayabiliriz. Golden State gibi karar alıcıların ve şutörlerin yoksa Golden State'in oyununu oynayamazsın.
Hızlı oynamak günümüz basketbolunda geçer akçe. Lakers'ın bu şekilde oynamasına da hiçbir itirazım yok. Walon'ın yaptığı tek iyi iş olduğu bile söylenebilir. Gel gör ki hızlı hücum edemediğinde yarı sahada hücum edebilmen gerekiyor. Yarı saha hücumlarında da oyuncularının güçlü yanlarını öne çıkartacak setlerin yoksa bizim düştüğümüz durum gibi bire birlere, vasat dış şutörlere kalıyorsun.
Geçen sene Golden State'in ilk 3 skor opsiyonunun üçlük yüzdeleri Curry 42.3, Durant 41.9, Klay 44.0'dı. Bizim bu sene en yüksek yüzdeli dış skorerimiz Rondo. Hayır güleceğim, sinirimden gülemiyorum. Arada Hart olmasa sıralama LeBron, Stephenson, Lonzo diye gidiyor. Kariyer üçlük yüzdesi %30 olan Stephenson ile alay konusu olan Lonzo. Buna rağmen maç başına Golden State'ten 0.1 az üçlük deniyoruz. Akıl alır gibi değil.
Koç değişimine gelince, takımdan beklenti şampiyonluk olmadığı için belli bir plan dahilinde oynanan her oyun pek çok kişiyi tatmin edecektir. Hem pardon da Walton kim ki gelene "bi kere Kılışdarın liderlik vasfı yok" muamelesi yapıyoruz? Rezalet rotasyonları, iki senedir göremediğimiz hücum setlerini, geçen sene Randle bu sene Lonzo'ya yapılmakta olan mobbingi, yukarıda sıraladığım 50 tane argümanı filan ortaya koyarak soruyorum, Walton ile devam etmek için geçerli sebebimiz yerine biri gelirse 1 ay sonra gençleri takaslayalım muhabbeti dönecek olması mı-ki dediğim gibi düzgün bir yapı kurulursa gençler de daha düzgün katkı verecektir. Bir de sene sonunda serbest almak varken hangi oyuncu için genç vereceğiz? Haa, Anthony Davis ise o isim, değil gençler Staples Center'ın üst kullanım hakkı bile verilir.
3-Ben takımda iyi penetrecilerimiz olduğunu düşünmüyorum, Lonzo artık biraz daha zorlasa da yetersiz, Ingram çok fazla bire bir üzerinden üretmeye çalışıyor attığı kadar takım ritmini bozuyor, Lebron keza zaten takımdan tamamen ayrı bireysel üretiyor sayılarını, Rondo da bu konuda bir yıldız sayılmaz. Penetre volume'ü dışında yüzdelere bakarsan drive'lardan %45'le sayı üretiyormuşuz(20.) ve asist yüzdesinde de 28.yiz. O yüzden takım daha fazla penetre ettiğinde ne değişecek bilmiyorum
Oyuncuların penetre üzerinden şut yüzdeleri aşağıdaki gibi;
https://www.kisa.link/LoI6 (ilginç bir şekilde linkin aslını koyunca mesajın gerisi gönderilemiyordu)
Diğer şut yüzdelerini teker teker yazmamı istemezsin diye tahmin ediyorum zira içler acısı. (Bu arada sonradan yazdım bunları 37'ler 36'lar filan)
Kişilerin düşüncelerinden ziyade istatistiklere tartışılmayacak biçimde net olarak yansıyan takımın yaptığı en iyi şeyin penetre üzerinden sayı bulmak olduğu.
Bire bir meselesine gelirsek, bire birlerin tamamı penetre ile sonlanmıyor. Ingram özelinde bakacak olursak;
https://stats.nba.com/events/?flag=3&CFID=33&CFPARAMS=2018-19&PlayerID=1627742&ContextMeasure=FGA&Season=2018-19§ion=player&sct=plotOrada orta mesafe gördüklerinin büyük bir çoğunluğu (evet, çoğu X olanlar) bire bir oyunda Ingram'ın fadeaway, turnaround vb. attığı verimsiz şutlar. Geçen sene 10.6 drive ile oynayan Ingram bu sene 8.1 drive ile oynuyor. İlk paylaştığım oyuncu istatistiklerinden senelerle oynayarak görebilirsin.
Lonzo zaten skor yönünde kısıtlı bir oyuncu. Öte yandan mesela Kuzma %59 saha içi isabet yüzdesiyle sonuçlandırıyor penetreleri.
Rondo'nun shotchart'ına bakarsan şutlarını nereden kullandığını görebilirsin;
https://stats.nba.com/events/?flag=3&CFID=33&CFPARAMS=2018-19&PlayerID=200765&ContextMeasure=FGA&Season=2018-19§ion=player&sct=hexDrive'dan %45 ile üretiyorsun, üçlükten %36 ile, catch&shoot'tan %37 ile, pull up'tan %37 ile. Penetre ile isolation arasındaki dev farkı açıklamaya gerek görmüyorum. Bire bir oynamakla drive etmenin aynı şey olmadığında hemfikir olalım önce, sonra devam edelim.
4-Geçen sezon takımın en çok üçlük bulan iki ismi üçlük sokamıyor diye niye Walton'ı eleştiriyoruz o kısmı ise asla anlamayacağım zaten.
Geçen sene takımın en çok üçlük bulan iki ismi %36 ve %38 ile üçlük atıyorlardı. Golden State'in ortalamalarını yukarıda yazdım. Nasıl ki benim Shaq'tan daha iyi üçlük atmam iyi bir dış şutör olduğumu göstermezse, ilgili arkadaşların Lonzo'lu, Randle'lı dev kadroda takımın en çok üçlüğünü atıyor olmaları iyi dış şutörler olduklarını göstermiyor. Ligin 3 sayı ortalaması bu sene %35, geçen sene %36.
https://www.basketball-reference.com/leagues/NBA_stats.html Anlayamadıysan yeniden anlatayım; Kuzma penetre üzerinden %59 ile atarken daha fazla şutu üçlük çizgisinden %30 ile atıyor. Demem o ki adam çoğunlukla şut kovalamak yerine sadece köşeden kaçmalı UCLA cut değil, birkaç tane daha penetreye imkan verecek set oyunu oynasın.