Çok yüksek ihtimalle 14 oyuncu ile kapatacağımız bir off-season olacak ve FA döneminden önce sorulsa herhalde hiç kimse bu kadar zengin bir rotasyon ve çeşitlilik sağlayan bir oyuncu grubuyla sezona gireceğimizi tahmin edemezdi.
Öncelikle yeni transferlerimizin neredeyse tamamının Rob Pelinka tek başına karar verici olduğundan bu yana yapılan "kendi rolünde, kendi özelliklerinin sağladığı spesifik kulvarda en iyisi" mantığıyla yapıldığını düşünüyorum. Bu yaklaşım geçen sene farklı farklı alanlarda üst düzey olmalarıyla öne çıkan ancak oyunun belli kısımlarında da çok sınırlı olan oyuncuların eksikliklerinin LeBron-AD ikilisiyle kapatılmasına olanak sağlamıştı. Vogel'ın da doğru hamleleriyle birlikte geçen sene top sektirmeyi bilmeyen kısalarla aldığımız şampiyonluğun şifrelerinden birisi de buydu.
Dennis Schröder ligin en delici, en hızlı kısalarından biri ve daha önce bir üst seviyeye çıkmasını engelleyen oyun aklı eksikliği konusunda da onu tamamlayan LeBron James ile birlikte performansının yukarı çıkacağını tahmin etmek zor değil. Kendi rolünde bize geçen sene hiç sahip olmadığımız penetre eden, pick and roll oynayabilen, kendi şutunu yaratabilen, basit read'leri de yapabilen bir kısa olarak çok büyük bir ekleme olduğunu düşünüyorum.
Montrezl Harrell konusunda belki Schröder kadar mutlu değilim ancak 2 yıl 19 milyon dolar karşılığında alınabilecek en değerli oyunculardan biriydi ki ben bu paralara imza atacağını da hiç düşünmüyordum. Harrell muhtemelen süper yıldızları bir kenarda bıraktığımızda ligin en iyi çember etrafında bitiren uzunlarından biri. Mükemmel bir atlet, harika bir patlayıcılığı var. Sadece pick and roll uzunu da değil, posttan da skor bulabiliyor. Ligin en iyi hücum ribauntçularından biri ve geçen sene Howard'dan aldığımız kenardan gelip enerji katan hamleleri ondan görebileceğimizi düşünüyorum. Savunma kısmındaki sıkıntıları zaten açık, 2.01 boyuyla pek fazla çember savunuculuğu yapamayacak, mükemmel bir oyun aklı yok belki ancak burada da iş Vogel'a düşüyor. Koç geçen sene takımdaki herkesin savunma yeteneklerini birleştirip ondan daha büyük bir savunma takımı çıkarmıştı, bu sene de bunu yapabileceğini düşünüyorum. Harrell gibi çok çabuk ve atlet bir uzunun özellikle playofflarda mükemmeliyete ulaştırdığımız "scramble" savunmalarında bize katkı yapacağını tahmin etmek pek zor değil. Geçen sene Doc Rivers'ın yaptığı gibi Harrell'ı pick and roll savunmasında drop'ta yeterli. Playoff zamanı ise Harrell'ın normal sezondaki savunma gelişimine göre rotasyonda kalıp kalmayacağı belli olur diye düşünüyorum.
Marc Gasol ise beklediğimizden daha yukarıda bir fiyatla geliyor. Muhtemelen bu sene sonrası basketbolu bırakacak ve 2 senelik kontratının tamamının bedelini alacak. Yani minimum gibi gözükse de sözlü olarak 2 senenin bedelini (5.2 milyon dolar) bir sezon oynayarak alacağını tahmin ediyorum, böyle bir anlaşma yapılmış gibi duruyor. Yoksa zaten 2 yıllık minimum kontrat almasının manası yok.
Burada Pelinka'nın bana göre yaptığı bir hatadan bahsetmek gerekiyor. McGee'nin 4.2 milyon dolarlık kontratını FA başında cap'te boşluğu olan veya TPE sahibi olan bir takıma takas etse hem gereksiz yere 2 oyuncu alıp garanti kontrat yükü altına girmezdik, hem de cap'te daha rahat hareket ederdik.
Gasol'e muhtemelen tek yıl için 5.2 milyon dolar ödemiş olacağız ve önümüzdeki yıl da emekli olmasına rağmen cap'te görünecek, onun parasını stretchleyebiliriz önümüzdeki yıl. Tabii bunların hepsi Gasol'ün emekli olacağına dair varsayıma bağlı olarak gelişiyor ancak dediğim gibi, Gasol tek yıl minimum kontrat alsaydı McGee'yi takaslamak zorunda kalmayacaktık. Salary cap'e dair konular bunlar ve pek buranın konusu değil sanırım. Neyse.
Gasol geçen sene Cousins'tan beklediğimiz katkıyı yapabilecek bir oyuncu. Hücumda onun pasörlüğü üzerinden elbowlardan oynayabileceğimiz sonsuz kombinasyonlu hücum setlerini umarım Vogel takıma entegre edecektir. Gasol sahada olduğunda yayın gerisinden bir tehdit olduğu için geçen sezonki gibi AD'nin McGee ile birlikte oynarken yaşadığı spacing sıkıntılarını yaşayacağımızı düşünmüyorum. Savunmadaki herkesten daha büyük, daha atlet mottomuzu Gasol'le biraz kaybetmiş olabiliriz ama pozisyon bilgisi ve oyun aklıyla bizi normal sezonda götürecektir diye düşünüyorum. Playoff'lar geldiğinde ise Gasol'ü Jokic savunmasında kullanabiliriz, onun dışında pek fazla dakika almayacaktır.
Wes Matthews da Danny Green'in 5'te 1'i maaşa alabileceğimiz en iyi replacement'tı, Green'in yaptıklarının çok benzerini yapacaktır. Matthews'ın daha iyi bir birebir savunmacısı olduğunu düşünüyorum hatta.
KCP ve Markieff Morris'in kalması çok değerli. Morris'in önümüzdeki sezon 2 yıl 20 MD civarı bir kontrat alacağını tahmin ediyorum çünkü early bird rightları bizde olacak 2 sene oynadığı için, bu da unutulmaması gereken bir faktör.
McKinnie'nin rotasyona girebileceğini düşünmüyorum ama 3 yıllık kontratı olduğu için onu kadroda tutmak zorunda kaldık.
Başta dediğim gibi, hard cap nedeniyle çok büyük 14 oyuncuyla başlayacağız sezona, AD'nin max kontratını da hesapladığımızda 2 veteran minimum kontrat daha vereceğiz. Bunlardan birisi Jared Dudley olacaktır/olmalı. Onun katkısını sahada ölçemiyoruz zaten. Son kişi için de benim gönlümden geçen Batum ama o olmayacak gibi duruyor, belki top sektirmesini bilen bir guard daha alabiliriz. Pivot için gerek yok bence çünkü Cacok da oynayabilir gerektiğinde. Napier bir seçenek olabilir.