Abi iyi o zaman para kazanmasın, vermesi gereken her kararda başkalarının eline bakıyorsa niye o pozisyonda. Basketbolun gerçeklerinden tamamen uzak hamleler yapmasını başkaları istedi ondan diye açıklamak en iyi ihtimalle Pelinka'nın yakın dost çevresinde olmayı gerektirir. Tamam diyelim Davis+LeBron Westbrook istiyor. NBA'in en takaslanamaz 3 kontratından biri için draft hakkı+iki tane şampiyonluk çekirdeği parça vermezsin olur biter. Veriyorsan draft hakkı vermek yerine üstüne draft hakkı alırsın. Lakers'ın son 5 senedeki tüm başarısının kaynağı LeBron'un Lakers'a gelmek istemesi ve bir önceki yönetimin seçtiği topçuları takaslamasıyla Davis gelmesi. Howard'ın minimuma akıl almaz oynaması dışında kendi hamleleri olarak başarılı oldukları ne var hatırlamıyorum. Rondo'yu gereksiz yere fazladan tutmaları ve bir seride bundan fayda sağlamaları? Brook Lopez, Julius Randle, Alex Caruso, Ivica Zubac. Bu adamlar hiçbir şey karşılığında takımdan gitti. Bu parçaların her biri NBA'de en az 1 1st birkaç tane 2nd rounder eder.
Bir GM'in en önemli görevi süperyıldız getirmek olabilir ama asset management bir GM'in asıl kendini gösterdiği yerdir ve Lakers facia bu konuda. Umarım göt olurum ve Doncic etrafına iyi bir kadro kurarız. Ama "Lakers neden pivot hamlesini deadline'a 2 gün kala yaptı, 3 yıldır en önemli ihtiyacı bu olmasına rağmen" demiyorsak, konuşabilecek çok bir şey yok.
Vermesi gereken her kararda başkalarının eline bakmak durumunda, çünkü o eline baktıkları adamın üstü konumunda. Bahsettiklerimiz takım sahibi ve iradesini doğrudan takım sahibinden alan takımın yıldızları. Elbette Caruso örneğinde olduğu gibi, takımın sahibi finansal bir karar almışsa ona uyacak. Ne yapsın isyan edip istifa mı etsin, lüks vergisini ben ödeyeceğim mi desin? Bu dinamikleri NBA'de Pelinka kurmadı. Uyduğu için onu suçlamak gerçekçi değil.
Takaslarda ne verip ne aldığını aradan zaman geçtikten sonra konuşmak da gerçekçi değil. Çünkü bu her iki yönde de olumlu ya da olumsuz bir durum. Aynı şekilde kalkıp Rui'yi sadece 2. tur draft hakkına alması da bugünden geri baktığında Lakers adına hırsızlık kabul edilebilir. Doncic'e karşılık vermediği Reaves ve diğer 1. tur draft hakkı için de sabahtan akşama kadar nefessiz övmek gerek o zaman. Aynı şekilde Vando, D'Lo, DFS takasları da çok karlı idi Lakers için.
Ayrıca Zubac ve Randle'ın gidişlerinde bu adam şu anki görevinde bile değildi. Neden doğrudan bu adam şuçlanıyor o konuda bilmiyorum.
Bence objektif olacaksak şuna bakmak gerek; onun zamanında Lakers'dan giden oyuncularla gelen oyuncuları yan yana yazdığı zaman, aldıkların gidenlerden daha çok hoşuna gidiyorsa bu adam başarılıdır. Benim gayet hoşuma gidiyor. Tek tek takas irdelemek büyük resmi gözden kaçırtmasın.
Ama mesela Pelinka'nın alameti farika nedir dersen, oyunculara verilen kontratlar konunda ligde çok az GM onun eline su dökebilir. Takımdaki herkesi -süperstar kontratındakiler hariç elbette- son derece takım dostu kontratlarla tuttu bunca senedir. Hatta o kadar takım dostu kontratlar ki bunlar, Reaves, Vando falan belki de sırf bu yüzden takaslanamadı.