Gönderen Konu: #77 Luka Doncic  (Okunma sayısı 12250 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yituruz

• Yönetici
  • Hall of Fame
  • I wanna be the best
Ynt: #77 Luka Doncic
« Yanıtla #60 : 01 Nisan 2025, 20:41 »
Gündemden dolayı doğal olarak biraz canım sıkkın da kafa dağıtmaya geldim. Biraz bu adamın etrafına nasıl kadro kuruluru konuşmak istiyorum, burada da birkaç örnekten yola çıkacağım. Şimdi 1 numara, Doncic'in hücum stili bire bir olmasa da takımda yük sırtlama konusunda son 30 yılda en çok benzediği oyuncu LeBron desek yanlış olmaz. Zaten USG% istatistiğine baktığımızda tarihte 1 numara şu anda. O yüzden bu kadro yapılanmasına bakarken hem Dallas'ta başarılı olduğu oyuncuları hem LeBron'un en çok verim aldığı oyuncuları hem de NBA'de işleyen oyunculara değineceğim. Başta arketipler üzerinden gidecektim ama sonra seviye seviye gitmenin daha iyi olacağını düşündüm.

A-SEVİYE 1(YILDIZLAR)

Burada genelleme yaparsak hücumda bunları 3 kategoriye bölebiliriz. Playmakerlar, Dribbling üzerinden skorerler ve Bitirici skorerler. Doncic aynı anda hem playmaker hem dribbling üzerinden skorer hem de şutörlüğü nedeniyle bitirici skorer rolüne oturan bir oyuncu olduğu için etrafına iyi bir hücum kurmanın daha kolay olduğu bir oyuncu. LeBron örneğine baktığımızda ise kariyerinin bazı dönemleri dışında LeBron’un şutu hep biraz daha vasat tarafta olduğu için onun etrafına şutör koyma gerekliliği biraz daha yüksekti. O yüzdendir ki Kyrie Wade’den seviye olarak daha düşük bir oyuncu olsa da uyum olarak LeBron için daha iyi bir partnerdi.

1-Skorer şutör guard=>Buraya baktığımızda zaten LeBron ve Doncic kesişim kümesinde Kyrie Irving var ve bu kasa topçuların farklı seviye versiyonlarıyla ikisi de başarılı oldu. LeBron için bu arketipin ilk örneği Mo Williams diyebiliriz. Tepe noktası olarak ise Kyrie Irving'i oldu. Doncic'in kariyerine baktığımızda ise Jalen Brunson-Spencer Dinwiddie-Kyrie Irving şeklinde bu liste gidiyor. Doncic gibi hücumların yarısından fazlasında ana top yönlendirici olan bir topçunun yanında Nash-Haliburton-Kidd tipi guardlar değil daha çok topsuz şutu olan ve hücum sıkıştığında zor şut kullanabilecek kilit çözen guard gerekiyor. Bu role uygun Austin Reaves'imiz de mevcut ve şu ana kadar uyumları fena değil de diyebiliriz. Bu topçumuz cepte. Şu an ligde bu tarz diyebileceğim diğer guardlar kimler dersek sırasız bir şekilde Donovan, Jamal, Poole, Maxey, White vs vs.

2-İki yönlü uzun=>Burda da aslında arketipin tepe noktası Anthony Davis. LeBron'un Miami'de birlikte oynadığı Chris Bosh, Doncic'in Mavericks'te birlikte oynadığı Porzingis de yine bu tip uzunlara örnek olabilir(Porzingis aynı zamanda şutör uzunda da bir örnek olacak). LeBron'un ilk Cavs dönemindeki Ilgauskas da yine bu tip uzunların alt sınırı diyebiliriz. Çember savunan hücumda 20+ sayı atabilecek uzun bulmak zaten genel olarak daha zor olan kısım. Bu oyuncuların en az orta mesafe ideal olarak üçlüğe kadar da bir menzili olması gerekiyor. Zaten NBA'de de giderek sayısı artan ama bir o kadar da değeri artan bu adamı bulmamız çok zor, Doncic takası kadar zor. Ligdeki örnekler: Joel Embiid, Giannis, Wembanyama, Holmgren, Turner, Mobley, Adebayo, JJJ vs vs. Bu oyuncu bizde zaten yok, takasla almamız da neredeyse imkansız. Son yıllarda giderek artan uzun oyuncu talebi nedeniyle piyasası çok yüksek oyuncu tipi.

3-Forvet skorer=>Bu kategoride Doncic ve LeBron’un kariyerini üst üste koyduğumuzda buna en yakın isim Dwyane Wade herhalde. Ama bu arketipi tanımlarken kafamdaki topçular Kevin Durant, Paul George, Kawhi Leonard tipi isimler. 3-level skorer ve biraz da P&R yönetebilen forvetler. Jimmy Butler mesela daha Dwyane Wade gibi kalıyor ya da Demar Derozan. Orta mesafeye kadar şutu var playmaker özellikleri var ama üçlüğü yok. Bu tarz bir topçu LeBron’dan çok Doncic ile daha fazla işleyebilir ama yine takasla elde etmesi çok zor. En kötü halinde bile yüksek kontratlı ve bol asset istenen tipte oyuncular. Burada bir de şuna değinmek lazım, LeBron şaşırtıcı bir şekilde Doncic ile birlikte bu role biraz oturmuş gibi duruyor. Zaten son 2 senedir elit diyebileceğimiz bir catch&shoot üçlükçüsüne evrilmişti. Her zaman iyi cut yapabilen bir oyuncu. Tek sıkıntı atletizm ve kondüsyonunun yaşıyla gerilemesinden dolayı ve dribbling yeteneği bu tip oyuncuların elit seviyesinin biraz altında olması, alışkanlıklarının o kadar keskin olmaması nedeniyle birebir skorerlikte o kadar iyi diyemiyorum. Örneklerin çoğunu saydım ama alttan gelenler için benzer kasalar=Tatum, Brown, Edwards, Ingram, Brandon Miller.

En iyi ihtimalle bu 3 oyuncu tipinden 2 taneye sahip olunabileceği için Reaves+LeBron ile ikisini kısmen sağlamış oluyoruz ve bu açıdan elit bir takım olmak için gerekliliklere yıldız seviyesinde sahibiz. Zaten aslında biraz da bu yüzden herkes iyi savunma performansı gösterdiğimiz dönemde gaza geldi. Şimdi de rol oyuncularına geçelim.

B-SEVİYE 2(ROL OYUNCULARI)

1-Hoplayan Zıplayan Uzun=> Hücumda bir alleyoop tehdidi, savunmada da çemberi karartabilen uzun tipi aslında. 2020 Lakers’taki Howard-McGee tandem veya geçen sezon finale çıkan Mavericks’teki Lively-Gafford tandem gibi. LeBron için Tristan Thompson, Doncic için yine Dwight Powell gibi örnekleri de sayabiliriz. Zaten çoğumuzun çok hakim olduğu bir oyuncu arketipi. Şu an kadroda sadece bir adet böyle oyuncumuz var Jaxson Hayes. Son 2 ayda özellikle Doncic’in de eklenmesiyle birlikte verimi katkısı arttı ama en iyi ihtimalle yedek uzun olarak olması gereken bir topçu. İdeal şartlarda bu tip uzunlardan iki taneye sahip olmak iyi olur. Ligdeki örnekler: Jarrett Allen, Mark Williams, Walker Kessler, Jalen Duren, Rudy Gobert, Nick Richards, Mitchell Robinson vs vs.

2-3&D Uzun=> Bunların çoğunu aslında yıldızlar kategorisinde konuştuk çünkü hem savunma yapan hem de hücumda alan açabilen uzun tipinin katkısı yüksek oluyor. Myles Turner, Brook Lopez, Al Horford, Kristaps Porzingis gibi diyebiliriz. LeBron’un kariyerinde Chris Bosh hücumunu giderek köşe üçlüklerine doğru esnettikçe aslında biraz bu kategoriye kaymıştı. Yine ilk Cleveland döneminde Ilgauskas da bu oyuncu tipinin ilk örneklerindendi. Lakers’ta da maç sonlarında Davis’i köşe ve tepe üçlüklerinde beklerken gördüğümüz çok olmuştu. Savunma kısmı olmadan da Kevin Love aslında bir yıldızdan alan açan rol oyuncusuna dönüşmüştü. Mavericks’te ise yine Porzingis ve Kleber örneklerini gördük. Rol oyuncusu seviyesindekilerin çoğu yaşlı olan bir grup bu ya da hücumda üçlüğe kadar bir repertuarı var ama savunmada pek yoklar. Örnekler: Nikola Vucevic, Wendell Carter, Isaiah Stewart vs vs.

3-Şuursuz skorer guard=> Bu kategorinin ana ismi JR Smith, genel olarak yetenek seviyesi yüksek ama takım oyunu seviyesi düşük topçu kategorisi. LeBron James'in Cavs şampiyonluğunda JR Smith, Doncic için ise Tim Hardaway Jr örnekleri mevcut. Çok şart olan bir kategori değil ama Doncic adam eder diye alınabilecek yetenekli topçu diyebiliriz. Örn: Clarkson, Sexton, Poole gibi oyuncular aslında biraz bu kategoriye de uygun. Onlar dışında Malik Beasley, Norman Powell, Aaron Wiggins gibi topçular da olur. Dediğim gibi olmazsa olmaz değil ama Doncic yanına kuracağın yapıda kenardan gelerek özellikle normal sezonda elini rahatlatabilecek, playoff'ta Lonnie Walker gibi seride bir maç alabilecek topçular.

4-3&D Forvet=> Bu kategori zaten artık son 10-15 sene her gün tekrarlanan, her takımın aradığı, 3 tane olsa 4.sünü istediği arketip. LeBron James'in kariyerinde bunun en iyi örneği sanırım Shane Battier idi. Doncic için ise DFS ve PJ Washington örneklerini gördük ki rastlantı dersiniz kader dersiniz ne derseniz diyin DFS bizim takımda. Yani burada da DFS artık biraz yaşlanmış olsa da elde var 1. Vanderbilt üçlüğü olmadığı için, Rui ise lateral çabukluğu düşük olduğu için tam buraya girmeyebilir ama Rui'yi de ben yazarım buraya. Ligde diğer örnekler= Andrew Wiggins, OG Anounoby, Mikal Bridges, Herbert Jones, Nesmith, Jabari Smith, Jaden McDaniels vs vs.

5-3&D Guard=> Bu kategori de ortalığı karıştıran tam saha baskı yapabilen ve boş kaldığında üçlük atan topçular. Mesela şu anki Gabe Vincent diyebiliriz(şutları girmeye başlayınca…). Miami Heat LeBron için Mario Chalmers ve Norris Cole, 2020 Lakers’ında Alex Caruso, Avery Bradley, KCP örnekleri diyebiliriz. Bir dönem Matthew Dellavadova hatta. Doncic için aklıma birebir böyle bir örnek gelmedi Mavericks kariyerinden. JJ Barea kısmen ama tam değil. Belki Frank Ntilikina. Şu an aslında iki adet var elimizde. Gabe ve Goodwin. Ligdeki örnekler: Derrick White, Marcus Smart, Jalen Suggs, Kris Dunn vs vs

Bir toparlama yapmak gerekirse şampiyonluğa oynayacak takımın gereklilikleri:
1-Süperyıldız
2-İyi savunma
3-Playoff tecrübesi
4-Esnek bir kadro
5-İYİ SAVUNMA şeklinde bakabiliriz.
NBA’in son 50 yılına baktığımızda top 3 oyuncusu konferans finali yapmadan şampiyon olan sadece 2 takım var, 77 Blazers ve 2015 Warriors.
Savunması top 10 olmadan şampiyon olan ise 4 takım var. 95 Rockets, 01 Lakers, 18 Warriors ve 23 Nuggets. İlk 3’ü bir önceki yıllarda da şampiyon olan takımlardı ve top 10 savunmalara sahiplerdi diye bakarsak aslında geriye tek örnek Jokic’in Nuggets’ı kalıyor ki onlar da playoff boyunca bir defa bile 50 galibiyet üstü alan bir takımlar karşılaşmadan şampiyon oldular.
LeBron’un 10 NBA Finali, 4 şampiyonluğunu, Doncic’in 1 NBA 1 Konferans Finali’ni ve Reaves’in de 1 Konferans Finali’ni hesaba katınca playoff tecrübesi kısmında iyi bir çekirdeğimiz var. Geriye etrafına doğru parçaları koymak kalıyor. İdeal bir senaryoda 7 adet dar 11 adet geniş rotasyon parçasına ihtiyacımız var. 11-12 kişilik bir rotasyonun gerekliliklerinden bahsedersek 2 atletik uzun 1 şutör uzun, LeBron, Doncic, 3 adet 3&D forvet, Reaves, 1 adet şuursuz skorer guard, 2 adet de 3&D guard diyebiliriz.
Atletik Uzun=Jaxson Hayes
Atletik Uzun=X
Şutör Uzun=X
3&D Forvet=Dorian Finney Smith
3&D Forvet=Rui Hachimura
3&D Forvet=X(Vanderbilt?/Dalton Knecht???)
Şuursuz skorer guard=X
3&D Guard=Gabe Vincent
3&D Guard=Jordan Goodwin
Sezon bittikten sonra da yaz hedeflerini konuşuruz.

Çevrimdışı Jr. Kobe

• Administrator
  • Superstar
  • smartass *
« Yanıtla #61 : 02 Nisan 2025, 17:44 »
Çok iyi özet (!) olmuş Yiğit, eline sağlık.

Ben de bunu düşünüyordum. Kısaca, yanına bi tane sert ve beyni olan uzun, etrafına 3&D'leri sırala yeter, başka bir şeye gerek yok. Ayrıca -bizle kontrat uzattığını varsayarak söylüyorum- minimum önümüzdeki 5-6 sene büyük hamleye ihtiyacın yok. Aynı zamanda bu durum hem front office'in, hem genel anlamda camianın pazarda elini çok rahatlatacak bir şey.

Acayip bir piyangonun üstüne oturduk, umarım her şey çok güzel olacak.

Çevrimdışı yituruz

• Yönetici
  • Hall of Fame
  • I wanna be the best
« Yanıtla #62 : 02 Nisan 2025, 18:54 »
Kafamızı böyle dağıtıyoruz boykot yapmadığımız anlarda be Jr Doncic...

Geçirdiğimiz özellikle şu 4-5 seneden sonra sadece umut vermesi bile enerjimizi yükseltti ne dersin?

HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK

Çevrimdışı yituruz

• Yönetici
  • Hall of Fame
  • I wanna be the best

Çevrimdışı Jr. Kobe

• Administrator
  • Superstar
  • smartass *
« Yanıtla #64 : 10 Nisan 2025, 09:16 »
Aynı şeyi her yere yazdım ama burada da bulunsun.

Sadece büyük topçu değil, çok da büyük karaktermiş. Açıkçası bu sabahki maçta 2014 Drogba-Chelsea satışı bekliyordum ama beni feci göt etti. Bu saatten sonra kesin olarak himayeme girmiştir. EVLAT.

Çevrimdışı yituruz

• Yönetici
  • Hall of Fame
  • I wanna be the best
« Yanıtla #65 : 12 Nisan 2025, 10:15 »
En iyisi mi bilmiyorum ama daha iyisi yok.

Çevrimdışı yituruz

• Yönetici
  • Hall of Fame
  • I wanna be the best
« Yanıtla #66 : 12 Nisan 2025, 15:49 »
Lakers forması ile ilk normal sezonunu bitirdi diyebiliriz. 28-8-8 ile 1.5 top çalma, fena olmayan yüzdeler. Zaten sakatlık dönüşü facia attığı, yürürken nefes nefese kaldığı bölümü çıkartırsak Mart'tan itibaren ortalamaları 30-8-8 FG %46, Üçlük %42, FT %80.

Hepimiz Doncic'in ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu az çok biliyoruz zaten ama şu 2.5 aylık dönemde yakından izleyince şunu net söyleyebilirim ki, Lakers'ta oynamak için yaratılmış. Baskı altında ezilmeyen tam tersi oyununu yükselten, hem sempatik hem piç, hem şovmen hem de killer. Bu süreçte katkısı olan, takas dosyalarını taşıyan herkese saygılar sevgiler.

Çevrimdışı DeadAsDeadCanBe

• Superstar
« Yanıtla #67 : 12 Nisan 2025, 18:13 »
Bir oyuncunun ne kadar iyi / kötü veya winner / loser olduğunu gerçekten formanı giymeden anlamıyorsun. Örneğin ben Lebron'u bize gelmeden çok daha iyi bir lider ve winner, ancak abartıldığı kadar efsane bir basketbolcu olmadığını düşünüyordum. Lebron ile ilgili fikirlerim bu söylediklerimin aksi yönde değişti. Adam bence tarihin açık ara en iyi oyuncusu ama o kadar iyi bir lider veya winner değil.

Bu adamda ise her şey ama her şey olabilme potansiyeli var. Kyrie'den sonra benim ahir ömrümde ne yapacağını hiçbir şekilde anlayamadığım enteresanlıkta bir hücum gücü olan ikinci oyuncu. Sayıyı, asisti nereden nasıl çıkaracağını bi Allah bi o biliyor ve yapıyor da. Yituruz'un da dediği gibi tam bir fırlama ve adamda şeytan tüyü var. Rakip takımda ana avrat sövdüğün herife bi anda aşık oluveriyorsun.

Ben en son Kobe için saat kurup maç izleyen biriydim. Bu seneden sonra NBA takip etmeyi dahi düşünmüyorken adam beni resmen basketbol şevkiyle doldurdu.

İyi ki geldin Luka Magic!

Çevrimdışı RuSTeDSouL

• Yönetici
  • LakersTR Legend
  • Akbaba..
« Yanıtla #68 : 13 Nisan 2025, 11:07 »
Hala şişko..

Çevrimdışı Kvothe

• Superstar