2-0’lık Üstünlük Lakers’ı Heyecanlandırmıyor

LeBron James kadar finallerde oynamış olsaydınız her şeyden biraz biraz görmüş olurdunuz.

Daha önceden 2-1 öne geçtiği bir seriyi kazandığı da oldu 2-1 öne geçtiği bir seriyi kaybettiği de. Kendisinin aynı zamanda 2-1 geriye düştüğü bir seriyi kazanmışlığı var ve kaybetmişliği de var. 3-1 geriye düştüğü bir finaller serisinde şampiyon olmuşluğu bile var ki daha önceden hiç başarılamamış bir durum bu.

Peki bu seride 2-0 önde olmak? O da takımı da seriye hâlâ şüpheyle yaklaşıyor.

Lakers’ın forveti Kyle Kuzma, cuma günü Miami Heat karşısında gelen 124-114’lük galibiyetin ardından şu açıklamaları yapmıştı:

Bu üstünlük, uğrunda heyecanlanılması gereken bir durum değil. Her maçta geri dönüşler olur. İşi bitirmek zorundayız. Sadece bir maçtan ötekine geçiyoruz. Size şu an rahatlıkla söyleyebilirim ki oyunma odamızından konunumuzdan ötürü heyecan duyan tek bir kişi dahi bulamazsınız.

Belki buna inanmayacaksınız ama Lakers ısrarcı. Rahat hissetmiyorlar ve sertliklerini kaybetmeyecek. Heat geri dönebilir, daha önceden 2-0 geri düşen takımların galip ayrıldığı seriler görüldü.

Pazar günü, Lakers’ın Heat karşısında 3-0 öne geçme ihtimali bulunuyor. 2010 senesinden beri tarihlerinin 17. şampiyonluğunu arıyorlar. Heat’in ise tekrardan Bam Adebayo ve Goran Dragic’ten yoksun olma ihtimali var oyuncuların ikisinin durumu da ‘şüpheli’ olarak listelendi.

Bir 7 maçlık NBA serisinde daha önceden 3-0’dan geri dönebilmiş bir takım bulunmuyor. 3-1’de ise geri dönüş ihtimali çok büyük ölçüde düşük.

Skor 2-0 iken dahi oranlar ağırlıkla Heat’in aleyhindeyken NBA tarihinde yalnızca 4 takımın finallerde 2-0 geri düştükten sonra şampiyon olmayı başardığını da unutmamak gerek.

Maça damgasını vuran Anthony Davis ise 2. maç hakkında şunları söyledi:

Çok da göklere çıkmamalıyız. En skorer oyuncularından ikisine, en iyi oyuncularından ikisine sahip değildiler. O sıradaki adam mentalitesine sahipler. Her maç sahaya çıkıp sert, fiziksel ve agresif oynuyorlar.

Sporcular ve takımlar mümkün olan her şeyden kendilerini motive etmeye çalışıyorlar. LeBron ise kendi tecrübelerini kullanıyor.

2011 yılında LeBron James’in Miami Heat ile, kariyerinin ikinci finallerinde Dallas Mavericks karşısında 2-1 öne geçmiş ve aldıkları üst üste 3 maçlık mağlubiyetlerle seriyi kaybetmişti. 2007’de, kariyerinin ilk finallerinde San Antonio Spurs tarafından süpürülmüştü ve bu onun üzerinde ciddi bir etki bırakmıştı.

Takımın lideri LeBron James ise kariyerinin geçmişinin kendisine kattıklarından bahsetti:

Her maça, her pozisyona nasıl yaklaştıklarını gördüm. Hata yapmadılar. O noktada olmaktan ötürü mutlu değillerdi. Bireysel olarak oldukları kadar takım olarak da mükemmel olmak istiyorlar.

22 yaşında birisi olarak bunu hissettim ve gördüm. Benim yıldan yıla kariyerimi şekillendirmemde yardımcı oldu. Nihai hedefe ulaşamama ihtimalini tutuyorum. Ama aynı zamanda, dhaa önceden de dediğim gibi sıkıntılı durumları ve o anları yaşamış olmak kariyerim boyunca gelebildiğim noktaya beni taşıdı.

Lakers’ın tüm sezon boyunca hedefi şampiyonluktu. Daha fazla odanlanmalarını gerektiren anlarda takımın sahip olduğu, bu hedefi daha önceden başarmış veteran oyuncular onların buralara gelmesine yardımcı oldular. Sadece James değil; Rajon Rondo, Danny Green ve hatta JaVale McGee de bu isimlerin arasında yer alıyor.

Takımın veteran oyun kurucusu Rajon Rondo da verdiği tavsiyeler konusunda şu demeci verdi:

Sezonun sonuna, finallere kadar geldik. Bu noktaya geldiğinizde takımı toplayıp onlara ne yapmalarını söyleyeceğiniz anlar yaşamazsınız. Şahsen, ben onlara odaklarını kaybetmemelerini, dengelerini korumalarını, topa dikkat etmelerini ve topu AD ve LeBron James’e vermelerini söylüyorum.

Rahatlık tuzağına düşmemeleri için çok bir sebep aramalarına gerek yok. İlk maç Lakers için sakindi ama ikinci maç Heat’in iki yıldızının eksik olmasına rağmen fark açılmadı ve sürekli rakibini maçtan koparamadı. Bunun yanı sıra takımdaki herkes bu anların ne anlam ifade ettiğinin farkında.

Lakers’ın bir diğer oyun kurucusu Alex Caruso ise bu konuda şunları söyledi:

4 maç kazanmadan hedefimize ulaşmış olmayacağız. Bu takım bir seneyi aşkın süredir birlikte ve ilk günden beri hepimiz aynı hedeften bahsediyoruz ve hâlâ burada aynı hedefin peşinde koşturuyoruz. 4. galibiyetimizi alana dek aç kalmaya devam edeceğiz.