Los Angeles Lakers 116 – 98 Miami Heat

Los Angeles Lakers, 10 yıl aradan sonra çıktığı ilk final maçında, dominant bir galibiyet alarak 2020 NBA Finali’nde 1-0 öne geçen taraf olmayı başardı. İlk çeyreğinde bir ara 13 sayı ile geriye düştükten sonra, Davis’in önderliğinde savunma düzeyini yukarı çekerek rakibi yavaşlatan Lakers, ilk yarıda bulduğu 11 üçlük isabetiyle de neredeyse devrede maçı koparmayı başardı.

Miami Heat tarafına baktığımızda, maça çok istekli ve keskin başlayan bir Heat vardı sahada. İlk çeyreğin bitmesine 05:38 kala 23-10 ile 13 sayılık bir fark yakaladılar ve her şey tam istedikleri gibi gidiyordu. Ama Lakers’ın kısalması ve savunma düzeyini yukarı çıkarmasına reaksiyon veremedi Heat ve devrede 17 sayı geriye düştü. Buna Dragic’in sakatlanıp ikinci yarıda oynamaması da eklenince yenilgi kaçınılmaz oldu. Dragic dışında Butler’ın iki defa bileğini burkması ve Adebayo’nun omzunu tutarak soyunma odasına gitmesi de, bu seri için Heat’i korkutan detaylardı.

Lakers’a geldiğimizde ise mükemmele yakın bir maç izledik onlardan. Maça yavaş ve hantal başlasalar da, inanılmaz bir reaksiyon gösterdiler ve tam 45 sayılık bir geri dönüş yaptılar. Özellikle ilk yarıda 17’de 11 üçlük isabeti, savunmada Heat’i adeta kitlemeleri ve nefes aldırmamaları bu dönüşte ana faktörlerdi. Üçüncü çeyrekte fark 32’ye kadar gelince son çeyrekte maç ritmini kaybedip Heat’e maça ortak olma şansı tanıyacak gibi göründükleri anda da devreye LeBron James girdi ve arka arkaya bulduğu basketler ile maçı kopardı.

Maçın adamı tartışmasız Anthony Davis’ti. Hem skor, hem de savunma yükünü sırtlayan Davis, maçı 34 sayı 9 ribaunt 5 asist ve 3 blok ile tamamladı. Hem savunmanın tonunu belirledi, hem de rakibi domine etti ve Heat uzunlarını adeta sindirdi Davis. Böyle istekli arzulu oynadığında ligde Davis’i durdurabilecek bir oyuncu yok. LeBron James ise takımda her şeyin yolunda gittiği ilk yarıda kendini çok zorlamadı ama ikinci yarıda takımın ritim kaybettiği yerlerde sorumluluk alıp farkı koruyarak, Heat’in umut tazelemesine izin vermedi. James maçı 25 sayı 13 ribaunt ve 9 asist ile tamamladı.

Takımın kalanına baktığımızda ise, özellikle maçın dengesini değiştiren hamle Howard’ın kenara gelmesi ve tamamen kısa beşe geçilmesi oldu. Caruso, Rondo, Kuzma ve Morris kenardan gelerek çok iyi katkı verdiler ilk yarıda. Maçın başında oyunun sıkıştığı yerde Caldwell-Pope’un bulduğu üçlük isabetleri de yine çok önemliydi. İlk yarıda üçlük kaçıran pek bir oyuncu zaten olmadı. Maça kötü başlayan Dwight Howard da üçüncü çeyrekte kendini toparlayınca, her parçadan tam katkı aldığımız komple bir maç ortaya çıktı.

Finallerin 1. maçında önemli bir mesaj vermiş oldu Lakers. Umarız ki Dragic-Adebayo-Butler üçlüsünün sakatlıkları ciddi değildir ve serinin kalan maçlarında onları sahada görmeye devam ederiz.

Bir sonraki maç 3 Eylül Cumartesi sabahı, yine saat 04:00’da oynanacak.