Dev Maç Öncesi: Bucks’ı Yenmek İçin 3 Kilit Nokta

Bu gece, şüphesiz ki NBA’de sezonun şu ana kadarki en heyecanlı ve büyük mücadelesine sahne olacak. 24’er galibiyet ve 4’er mağlubiyet ile NBA’in zirvesini paylaşan iki takımdan biri yarın sabaha karşı zirvede yalnız kalacak. Aynı zamanda son maçlarını kaybetmiş olan iki takımdan biri, bu sezon ilk kez 2 maç üst üste kaybetmiş olacak. Peki Lakers, Milwaukee Bucks’ı yenmek için ne yapmalı?

İki takımın NBA’de liderliği paylaşmasının yanı sıra, genel istatistiklerde de bir çok benzerlikleri bulunuyor. Takımlaın NBA genelindeki istatistik sıralamaları şöyle:

Hücum Savunma Ort. Fark
LA Lakers 5. (111,9) 4. (103,2) 2. (8,7)
MIL Bucks 2. (114,4) 1. (102,0) 1. (12,4)

Bir önceki sabah son topa kalan maçta Pacers’a deplasmanda kaybeden Lakers, Anthony Davis ve Kyle Kuzma’dan yoksundu. Kuzma’nın bu maçta da olmayacağı kesin olarak açıklandı. Davis’in durumu ise maç saatine doğru belli olacak. Ayak bileğini iyi hissettiği sürece oynamayı umduğunu söyledi Davis. Bucks’ta ise tek eksik, bir kaç hafta sonra sahalara dönmesi beklenen oyun kurucu Eric Bledsoe.

Bucks, şu ana kadar Doğu’nun tek hakimi durumunda. Sezona yavaş bir giriş yaptıktan sonra tam 18 maç üst üste kazandılar. Son MVP Giannis önderliğinde ve tüm görev oyuncularının işini kusursuza yakın yapması sayesinde, kazandıkları neredeyse tüm maçları çok rahat kazandılar. Bench katkıları muhtemeşem ve harika işleyen bir sistemleri var. Peki Lakers, rakibini alt etmek için neler yapmalı? Bu yazıda Bucks’ı evinde yenmek için Lakers’ın ihtiyacı olacak 3 anahtar noktaya değiniyoruz.

3. Transition (Geçiş) Hücumu Şansı Vermemek

Bucks, hücuma çok çabuk çıkarak transition ile kolay sayı bulmayı mükemmele yakın yapan bir takım. Yalnızca tek başına başlı başına bir fast-break makinası olan Giannis değil, etrafındaki tüm oyuncular bu oyuna harika adapte olmuş durumdalar. Giannis’in hızlı çıktığı ve birden fazla savunmacı tarafından kapatıldığı durumlarda da boşta kalan şutörler harika iş çıkarıyorlar.

Bu da onları zaten transition hücumlarında 1. sıraya yerleştirmiş durumda. Ayrıca pace (hız) istatistiğinde de ilk sıradalar. Ve işin kötü tarafı, transition hücumlarını savunmak “Yaşlı Lakers”ın bu sezon savunmadaki en zayıf karnı.

Lakers, bu anlamda oyunu olabildiğince yavaşlatmalı, LeBron ve Davis önderliğinde sabırla hücum etmeli ve rakibine bu fırsatı tanımamalı. Öte yandan Lakers’ın uzun oyuncu anlamında rakiplerinin bir çoğuna kurduğu üstünlüğü de bu maçta kurması epey zor olacak. Çünkü diğer çoğu takımın aksine Milwaukee Bucks’ın Lakers uzunlarına cevabı var.

2. Rakibin Üçlüklerini Sınırlamak

Ligdeki en iyi hızlı hücuma çıkan takımlardan biri ve en hızlı hücum eden takımlardan biri olarak Bucks’ın en tehlikeli olduğu noktalardan biri, üç sayı atışlarındaki başarıları. NBA’in en çok üçlük deneyen takımlarından biri olan Bucks, bu atışları neredeyse %40’lık bir başarı yüzdesiyle kullanıyor. Takımdaki neredeyse tüm oyuncular ciddi birer üçlük tehdidi. Bu konuda ortalamanın altında kalan tek oyuncu Giannis.

O da zaten NBA’in en dominant oyuncularından biri olmasının yanı sıra, kusursuz yaptığı iş olan pota saldırıları sırasında boştaki arkadaşını görme konusunda çok başarılı. Ayrıca, Brook Lopez ve Ersan Ilyasova gibi rakip uzunları sık sık dışarı çeken uzunlar sayesinde Giannis artık içeri drive ederken de daha rahat. Bu yüzden en azından Bucks’ın denediği her üçlük atışını zor hale getirebilmek, Lakers için galibiyetin anahtarlarından biri olacak.

1. Giannis’i Yavaşlatmak

Giannis, son maçı kaybetmelerine rağmen Dallas Mavericks karşısında 48 sayı, 14 ribaundluk insanüstü performanslarından birine daha imza atmıştı.

Tabii ki bu, kazanmak için herkesin ilk aklına gelen, en net unsur olsa gerek. Ama Giannis’in etkisi -hele ki günündeyse- asla hafife alınacak bir şey değil. Bu üç madde içinde de muhtemelen en zoru. Dan Patrick’in de dediği gibi: “Onu durduramazsınız, belki biraz yavaşlatmayı umut edebilirsiniz.” Giannis, tek başına takım kelimesinin adeta tanımı gibi. Durdurulması imkansız bir hücum yeteneği, elit bir savunmacı ve 2.11 boy ile birlikte insanüstü bir atletizme sahip.

Onu yavaşlatmanın reçetesi, aslında son playofflarda Toronto Raptors tarafından tüm NBA’e sunulmuştu. Boyalı alanı iyi kapatmak, mümkün olduğu sürece başına birden fazla savunmacı gönderip topu elinden çıkarmasıın sağlamak. Tabii bu tek cümlelik reçeteyi uygulayabilmek için bir ansiklopedi kadar savunma bilgisi ve mücadele gerekiyor.

Lakers’ta bunları yapabilecek savunma bilgisi ve yeteneğine sahip oyuncular var. Özellikle Lakers uzunları, pota altına saldıran Giannis’le mücadele etmek konusunda, en azından kağıt üzerinde oldukça iyi görünüyorlar. Lakers, NBA genelinde blok ortalamasında 1. sırada bulunurken, pota altını savunma konusunda da en iyi 5. takım.

Sonuç olarak, malesef Bucks’ı durdurmanın tek bir yolu yok. Hepsini birlikte çok iyi yapıp deplasmandan galibiyetle dönmek, Lakers için son derece zor olacak. Nitekim rakip şutörlerin ve Giannis’in gününde olup olmamasına bağlı olarak bunların hepsini iyi yapmak bile yetmeyebilir.

Bakalım, yarın sabah Los Angeles Lakers, Fiserv Forum’dan NBA’in tek hakimi olarak çıkıp evine dönebilecek mi?

Maç bu gece (sabaha karşı) 4’te başlayacak ve S Sport’tan canlı yayınlanacak.


Şuradan çeviri: https://lakeshowlife.com/2019/12/18/los-angeles-lakers-3-keys-to-beating-the-milwaukee-bucks-in-game-29/