Rajon Rondo Etkisi

Los Angeles Lakers, özellikle Jazz deplasmanında aldığı ezici galibiyetin ardından Batı’da artık en büyük favori olarak gösterilmeye başlandı. Back-to-back’in ikinci ayağı ve deplasman olmasına, takımdaki bir çok oyuncunun grip olmasına rağmen Jazz’i 25 sayılık farkla mağlup ederek 22. maçında 19. galibiyetini aldı Lakers. Ve bu back-to-back ikilisinde Rajon Rondo’nun performansı fark yarattı.

Lakers, transition (geçiş) oyununda ligin en iyi takımlarından biri. Rakiplerini sürekli top kaybına zorlayarak tempoyu arttırıyorlar ve yetenekli oyuncularıyla rakip potaya saldırıyorlar. Jazz karşısında da senaryo pek değişmedi. Lakers 13 top çalma ile oynadığı maçta hızlı hücum sayılarında da 32-5 ile rakibine ezici bir üstülük kurdu.

Tempoyu arttırma ve takımını hızlı hücuma çıkarmada Rajon Rondo takımın baş rollerinden biri halindeydi. Şu ana kadarki en iyi maçını çıkararak 14 sayı, 9 ribaund ve 12 asistlik bir performans sergiledi. Maç sonrası LeBron James, Rondo’nun oyuna etkisi hakkında şunları söyledi:

Onu neden tekrar geri getirip takımda tuttuğumuzu, benim onu neden çok istediğimi ve onun da neden burada kalmak istediğini bugün kendisi kanıtladı. Hayatımda gördüğüm en önemli oyun akıllarından birine sahip ve sahada olduğu sürece takımın beyni oluyor. Onun neler yapabileceğini biliyoruz, maç sırasında kafasında neler döndüğünü anlayabiliyorum. Hiçbir şey konuşmadan anlaşabileceğiniz oyuncular çok fazla olmuyor ve biz o kimyaya sahibiz. Çünkü onunla tamamen aynı frekanstayız ve bu çok güzel bir şey.

Rondo, şimdiye kadar oynadığı takım arkadaşları arasında benzer bir üne sahip. Yüksek bir basketbol zekasına sahip ve takım arkadaşlarıyla olan iletişiminin güçlü bir oyuncu. Bu, takımda geleneksel oyun kurucuları bulunan Lakers kadrosunda ciddi bir fark yaratıyor. Sahada olduğu sürece top getirme ve oyunu yönlendirme görevi onda. Bu da özellikle James’in hareket alanını çoğaltmak ve onu rahatlatmak için çok önemli bir katkı.

İlginç bir şekilde, son dönemde Rondo’nun oyununda en büyük fark yaratan kısmı ise dış şutları. Kariyeri boyunca belki de en büyük eksiği olan üç sayı çizgisi konusunda müthiş iş çıkarıyor. Rakipleri onu uzaktan savunmaya ve o da bunu müthiş şekilde cezalandırmaya devam ediyor. Maç başı ortalam 3 atış deneyerek %50’lerde üçlük atıyor şu anda. Bu da Anthony Davis ve LeBron James gibi iki süperyıldıza ihtiyacı olan boşlukları bulmalarına fazlasıyla yardımcı oluyor.

Rondo’nun benchten gelerek sergilediği bu kaliteli oyun, Aralık ayındaki ilk deplasman turunun ilk iki maçında Lakers’a çok yardımcı oldu. Umarız aynı katkıyı bu gece oynanacak Portland deplasmanında da verebilir.