Lakers’ın Şampiyonluk Kılavuzu

Los Angeles’ın zamanla gelen başarı formülü, onları NBA sıralamasının tepesine çıkarmış durumda.. İki süperyıldız ve elit seviyede savunma.

2019-20 sezonuna hazırlanırken Los Angeles Lakers’ın kadro derinliği sorunu ile ilgili bir çok şey yazıldı (buna bizzat ben de dahil). Evet, gelmiş geçmiş en iyi 3 oyuncudan biri ve sağlıklı olduğunda şu anda da ligin en iyi 5 oyuncusundan biri olan LeBron James takımdaydı. Ve elbette, sağlıklı olduğunda ligin en iyi 5 oyuncusundan biri olan Anthony Davis takıma katıldı. Elde iki gerçek süperyıldız olması başlangıç için muhteşemdi.

Ya takımın geri kalanı?

Lakers, Anthony Davis’i alabimek için tavanı yüksek üç faydalı oyuncuyu (Lonzo Ball, Brandon Ingram ve hatta Josh Hart) takas etti ve “şimdi-kazan” düşüncesi ile hareket ederek elindeki draft haklarını da bitirdi. Kyle Kuzma, Lakers’ın kara kışından sonra elinde kalan tek gelecek vaadeden oyuncuydu ve o da LeBron’un oynaması gereken, Davis’in de oynamayı tercih ettiği pozisyonda oynuyordu.

L.A., Danny Green bahsini yüklü miktar girerek kazandı ama diğer serbest oyuncu transferleri adeta sezon sonu indirimi tadındaydı ve rotasyonu, (Kentavious Caldwell-Pope, Dwight Howard, Rajon Rondo ve Jared Dudley ile) olabilecek en iyi şekilde tamamladılar.

Rotasyonun kalanının süperyıldız ikilisinden hiç de aşağı kalır yanı yoktu.
Lakers’ı, lezzet elde edebilmek için et ve pideye bel bağlayan ve soslara çok masraf edilmemiş bir İskender Kebabı olarak değerlendirirken, bu sosların, etin ve pidenin birlikte çok iyi savunma yaptığını göz ardı ettik. Ve aşçı Frank Vogel, şu an bu takıma maç kazandırmak için her akşam “önce savunma” yaptırıyor.

Lakers şu an ligde en iyi savunmaya sahip takım ve kimse bunu savunmada geçen yıl 13. olan bir takımdan beklemiyordu. En büyük farklılıklar, Green, Davis ve Howard’ın takıma katılması ve Luke Walton’ın yerine Vogel’ın göreve getirilmesi olarak nitelendirilebilir. Ayrıca LeBron da savunmada yıllardır görmediğimiz bir devamlılık gösteriyor. Lakers’ı zirveye çıkarmak ve orada tutmak hatta kendisinin de şampiyonluk günlerinin bitmediğini kanıtlamak doğrultusunda çok motive görünüyor.

Lakers’ın savunması, takıma ilham kaynağı olmuş ve takımdaki herkesin (evet herkesin) hücumdaki çarpık rolünün üzerini örtmüş durumda. LeBron şu ana kadar takımın fiili oyun kurucusu ve Davis de her pozisyonda takıma ihtiyacı olan neyse onu vermek üzere belirlenmiş roller arasında dolaşıyor. Şut sorunu çok bariz: Lakers üçlük kullanma oranında 28. ve üçlük yüzdesinde de 25. sırada. Bu durum, Davis ile LeBron’un boyalı alan etrafındaki ustalıkları sayesinde ortaya çıkan muhteşem iki sayılık şut performansı ile dengeleniyor. Takım bu sene çok faul almıyor (serbest atış kullanım oranında 25.) Bu, Rockets’ın tam tersi bir durum: az üçlük, az serbest atış, elit savunma.

Savunmaya odaklanmak, yıllardır takım kurmanın en tasarruflu yolu olmuştur. Eğer en üst seviyede savunma yapabilen bir süperyıldızınız varsa (Davis bunu her zaman yapabilecek kapasitededir) çok para harcamadan onun etrafında elit bir savunma oluşturabilirsiniz. En iyi yüzde 10’luk dilimde bulunan bir savunmacı, hemen hemen her zaman en iyi yüzde 10’luk dilimde bulunan bir hücumcudan daha az maliyetlidir. Spurs’ün Tim Duncan’ın kariyeri etrafında 20 yıllık bir dominasyon kurmuş olmasını bu şekilde açıklayabiliriz. Böyle bir “sigorta” ve birkaç harika tamamlayıcı şutör ile Spurs yönetimi, hep daha ekonomik ama yetenekli savunmacıları hedef olarak seçmiştir. Onların kılavuzu da buydu.

Lakers’ın kılavuzu da LeBron’un önceki yıllarında arka arkaya iki şampiyonluk kazandığı Heat takımına benziyor. O Miami takımının üç yıldızı vardı ancak bunlardan ikisi ligin en iyi 5 oyuncusundan biri olarak gösterilebiliyordu. Chris Bosh, birçok kez All-Star oldu ancak hiçbir zaman bir ciddi MVP adayı olarak gösterilmedi. LeBron ve Wade ise tam tersiydi. Heat, bu üç oyuncuya ve gerçekten istisnai bir savunmaya sahipti. Kılavuz buydu. İstedikleri zaman skor üretebilen yıldızların olsun. Kalan herkes (ve tabi yıldızların da) savunma yapsın. Galibiyetler zaten gelir.

Muhtemelen, Warriors’ın Stephen Curry’li ve Kevin Durant’li son hali de bu kılavuz üzerinden yola çıkmıştı ama yanlarında iki üst seviye All-Star da mevcuttu. Şu anki Clippers’ın süperyıldızları da NBA’in en iyi savunmacılarından. Bu da şu demek oluyor; yardımcı oyunculardan biraz daha hücum elde etmeniz gerek. Bu da Lou Williams ve Montrezl Harrell’da mevcut. Ama genel plan şu: Süperyıldızlar artı savunma, eşittir elit bir takım.

Lakers’ın süperyıldız olayını çözdüğünü zaten biliyorduk. Ama bu sürpriz savunma performansı, Los Angeles’ın lige şok edici derecede iyi başlamasına sebep oldu.


Şuradan çeviri: https://www.sbnation.com/nba/2019/11/17/20968972/los-angeles-lakers-lebron-james-anthony-davis-elite-defense-championship-blueprint