Elinde Lebron James gibi bir adam var. Bu şahıs 18 yıldır tek bir oyun oynuyor, tek bir oyun oynatabiliyor. Başından sayısız koç geçti, hiçbiri Lebron'a başka bir şey oynatamadı. Çünkü elinde topu saniyelerce tutmazsa üretemiyor, topsuz oyunu hiç yok. Topu Lebron'dan aldığınızda takım onsuz 4 kişi hücum ediyor. En son ne zaman kimseye perdeleme yaptığını, en son ne zaman topu verdikten sonra sahanın başka bir yerine koştuğunu hatırlayan yok. Buna ne Vogel'ın, ne başka bir koçun yapabileceği bir şey var.
Lebron'a başka bir şey oynatmaya çalışan, ona setler çizen son iki koçtan Spoelstra'yı Riley'i korudu Lebron'un hışmından, Blatt'ın ise bir Riley'si olmadığı için kovuldu.
Bu Lebron'a yönelik eleştiri değil, bir durum tespiti. Adam 18 yıl sonra değişecek değil. Lakers'a geldiğinden beri de değişmedi zaten. Ama Vogel Lebron'un kısır hücumunu öyle sağlam bir savunma ile destekledi ki, 2020 şampiyonluğu geldi. Lebron'un hücumuna kalsa o takım şampiyon olamazdı. Ben şahsen 2020 şampiyonluğunda sırf bu yüzden Lebron ve Davis'ten önce aslan payını Vogel'e veriyorum.
Yani Vogel Lebron'a modern basketbol hücumunu oynatamasa da, bir şekilde başarıyı kazanabiliyordu. Geçen sene de Davis sakatlanmasa Lakers o savunması ile büyük ihtimal şampiyon olacaktı.
Bu sene ise takıma başka bir Lebron katıldı. Adı Westbrook. Bu şahıs da 10 küsur yıldır tek bir oyun oynuyor, tek bir oyun oynatabiliyor. Başından sayısız koç geçti, hiçbiri Westbrook'a başka bir şey oynatamadı. Çünkü elinde topu saniyelerce tutmazsa üretemiyor, topsuz oyunu hiç yok. Topu ondan aldığınızda takım onsuz 4 kişi hücum ediyor. En son ne zaman kimseye perdeleme yaptığını, en son ne zaman topu verdikten sonra sahanın başka bir yerine koştuğunu hatırlayan yok. Buna da ne Vogel'ın, ne başka bir koçun yapabileceği bir şey var.
Ama işte bir teki ile bile akıcı hücum etmek imkansızken, hem Lebron'u, hem Westbrook'u içeren bir takımda bunu hiç kimse başaramaz. Ne Vogel, ne başka biri. Lebron ve Westbrook olan bir takımın koçunu hücum üzerinden eleştirmek haksızlık. Bunlara set çizilmez, bunlar çizilen seti oynamaz. Oynamaz değil, oynayamaz. Topsuz oyunları yok.
Bırakın seti; 30 takımın koçuna NBA'deki en garanti hücum nedir diye sorsalar hepsi Lebron/Davis pick&roll'ü der. Ama Lebron 3 senedir bunu inatla yeteri kadar oynamıyor. Bunu koçun söylemesine bile gerek yok. Averaj basketbol zekalı biri bile koç söylemeden bunu oynar. Bunu oynamamaları için koçun inatla "bunu oynamayın" demesi gerekiyor. Vogel bunu demeyeceğine göre, Lebron'un bunu bile sürekli oynamaması üzerinden Lakers hücumuna bir koçun ne kadar etki edebileceği anlaşılır.
Vogel bu takımı savunma ile yine şampiyonluğa taşıyabilirdi. Bu sefer de ona savunma yapamayacak bir kadro verdiler. Davis'i beş numara oynatamıyor, çünkü ilk tepe pick&roll'unde takım ne pota altını savunabiliyor, ne rebound alabiliyor. Davis'i 4 numara oynatsa, bu sefer de basketbolu çoktan bıraktıkları anlaşılan Howard ve Jordan'la sahada olmak zorunda. Şimdi Lebron'u orada deniyor ama bu da uzun sürmez, Lebron arıza çıkarır. Dış savunma zaten allahlık. Kimsenin adam takip ettiği yok. Çünkü hiçbirinde eser miktarda savunma temeli yok oyuncuların. Bu oyuncuları Vogel tercih etmedi. Vogel'a bunlar verildi. Caruso yerine THT tercih edilmesi bile başlı başına bir skandal. Vogel ne yapsın?
Ben Vogel'in harika bir koç olduğunu savunmuyorum. Hatta yarın gönderilse sadece vefasızlık yapıldığı için üzülürüm. Benim durduğum nokta bu takımın şu andaki hücumuna ve savunmasına hiçbir koçun bir şey yapamayacağı.
Keşke Lakers'ın sorununun koç olduğunu düşünecek kadar iyimser olsaydım.