Finallerin İlk Maçından 3 Başlık

Los Angeles Lakers, NBA Finalleri ilk maçında Miami Heat karşısında çok daha uzundu, çok daha güçlüydü ve çok daha hızlıydı.

Lakers, Heat karşısında serinin açılış maçında 116-98’lik üstünlük kurarak seride skoru 1-0’a getirdi.

ANTHONY DAVİS EŞLEŞMELER İÇİN TAM BİR KABUS

Lakers’ın seride ilgilenmesi gereken problemlenlerden biri Heat’in belki de Anthony Davis’i zaptedecek kadar iyi bir savunmacı olan Bam Adebayo’ya sahip olması. Böyle bir savunmacıyla bu postseason’da ilk defa karşı karşıya gelecekti.

1. maç boyunca bu endişe gerçeklik kazanmadı. Bam Adebayo ve ara sıra da olsa Jae Crowder kanıtladı ki bu ikili, sahada onun karşısına çıkan herkes kadar çaresizler.

Davis 1. maçta çok ciddi bir tehditti. Kendisinden daha kısa olan Jae Crawder’ın üzerinden şutlar yolladı. 2 üçlük, 2 de orta mesafeli soktu. Başından sonuna kadar post-up’lardan, sürüşlerden ve topsuz alandaki hamleleriyle boyalı alandan sayılar çıkardı. Çembere 10 şut yolladı 10 da serbest atış kazandı ve hepsini sayıya çevirdi. İkili savunmaları üzerine çekti ve dışarıda boş kalan şutörü hep buldu. Özellikle ilk yarıda Lakers’ın 11/17’lik 3 sayı isabetiyle oynamasında büyük pay sahibi oldu.

Davis aynı zamanda geçiş oyununda çok mücadele etti. Her zaman fast-break sayılarıyla sonuçlanmadı ama çembere yaptığı koşularla takım arkadaşlarını fazlasıyla rahatlattı. Şu oyunda Davis’i savunmak için kaç tane Heat oyuncusunun onu savunmaya geldiğine ve bu sayede Caruso’nun rahatça sayı bulmasına bakalım.

Lakers’ın süper yıldızı savunmada da bir o kadar etkiliydi. Heat’in bir adım gerisinde göründükleri kaba saba başlangıcın ardından Davis savunma dümene geçti. Maçı sadece 3 blokla kapasa da çemberdeki uzunluğuyla pek çok şutu etkiledi ve yer yer gelen içeri sürme fırsatlarından Heat’i alıkoydu. Onu pivot pozisyonuna çekmek Lakers için savunmada değişme imkanı yaratmasının yanında Heat’in top hareketliliğini yok etti ve saldığı korkuyla şutörleri epey sıkıntıya soktu.

İşte Davis’in savunmada işini yaptığı, yer değiştirdiği, şutörleri tuttuğu ve Miami Heat’teki herkes için hayatı biraz daha zora soktuğu birkaç pozisyon:

KENTAVIOUS CALDWELL-POPE, BAŞLANGIÇTA KIVILCIM SAÇTI

Çarşamba günü, sahadaki en iyi oyuncu Anthony Davis’ti ama takımın erkenden 13 sayı geri düşmesiyle Lakers’ın dönüşünü tetikleyen başka birisiydi. Maç sonrası röportajında Rachel Nichols’a verdiği demeçte Davis, KCP için: “Bizi kurtardı.” dedi.

Caldwell-Pope, maçı 10 şutta 3 isabet ile oynadığı 13 sayıyla tamamladı. Rakamlar bu noktada tam olarak olan biteni yansıtmıyor. İlk çeyrekte, Lakers’ın uyuşuk performansına enerji kattı. Daha ikinci pozisyonda Danny Green’e açık bir üç sayı yaratmak için çembere kat edip ona alan açtı. Maçı eşitlemek için kendi pozisyonunu yaratıp çemberde sayıyı buldu. Hatta Davis dokunup goaltending yapmasa fazladan iki sayıya sahip olabilirdi.

Kontrol Heat’te görünürken arka arkaya bulduğu 3 üçlük ile farkı azaltıp 25-18’e getirdi ve Miami’yi mola almaya zorladı.

Ya da Magic Johnson’ın da tweetlediği gibi:

Lakers ilk periyotta 13 sayı geriye düştüğünde takım için imaçı çeviren attığı 10 sayı ile Kentavious Caldwell-Pope’du.

Bu maça kadar Lakers, play-offlarda ilk yarıda çift haneli farkla karşılaştığı tek maç Portland Trail Blazers serisinin ilk maçıydı ve maçı kaybetti. Heat serisinin ilk maçı da erkenden elden kaçabilirdi ama KCP’den gelen bahsettiğimiz üçlükler onlara tekrardan hayat verdi. Oyununun tüm sırrını enerjisine borçlu olan bir oyuncudan kusursuz bir katkı…

LAKERS, HEAT’İ FİZİKSEL AÇIDAN MAHVETTİ

Maçı hikayesi belki de Lakers’ın üçlükleri olabilir. İlk yarıda 11 üçlük atarak tüm play-off ortalamalarını sadece tek yarıya sığdırmış oldular ve toplamda dış şutlarda 15-11’lik üstünlük kurdular ama aynı zamanda maçın sonlarında üst üste 13 üçlük kaçırdılar. Ama Lakers başka bir alanda bu denli domine etiiği sürece şutlar gelip geçicidir.

Lakers fiziki üstünlüğüyle amaçlarını rakibi üstüne bir kez daha impoze etti. Dwight Howard aldığı sürede sahada sağlam bastı ve bunun yanında dışarıda da LeBron James, Anthony Davis ve Markieff Morris ile Heat’e karşı çok uzunlar. Lakers’ın 27 serbest atış kazandığı maçta Heat 14’te kaldı. Kolları pas alanlarının her yerindeydi ve Heat çemberde ancak %30’luk bir isabet yüzdesi yakalayabildi. Lakers görüşlerini etkileyebildiğinden ötürü ise %33’lük bir orta mesafeli şut isabeti yakaladılar.

Miami kısa bir beşle başlamış sayılmasa da ilk beşlerinde 6’8’den (203 cm) uzun tek oyuncu (Bam Adebayo), uzun forvetlerinde ise 6’6’lık (196 cm) Jae Crowder vardı. 6’11’lik (210 cm) Kelly Olynk’i ise sadece maç biterken oyuna aldılar. Bu play-offlarından çok az öncesinde Rockets, benzer bir oyun oynamıştı ve Lakers karşısında adeta zorbalığa uğramışlardı.

Mucizevi üçlük performansı, Heat’in zamansız sakatlıklarıyla kombinlenince oyunun marjını iki takım arasındaki farktan daha da geniş kıldı. Lakers yine de çıtayı yüksek tutuyor. Heat’in anlamlı değişiklikler yapmazsa erişemeyeceği bir noktada tutuyor.


Şuradan çeviri: https://lakersnation.com/lakers-news-alex-caruso-still-feels-intensity-of-playoffs-in-bubble/2020/09/28/