Darren Collison Atama Bekliyor

Los Angeles Lakers, Aralık ayına rağmen sezona çok iyi başladı ve bence şampiyonluk yolunda en yüksek şansı olan üç takımdan biri. Fakat, şampiyonluk şansı -bence- daha yüksek olan diğer iki takımın da olduğu gibi, Lakers’ın da önemli eksikleri var. Ve bu eksikleri tamamlamadan o yolda tökezleme ihtimali oldukça yüksek. Bunlardan biri forvet savunucusu, diğeri ise direkt Darren Collison.

Lakers’ın, özellikle Clippers ve Bucks maçlarında görüldüğü üzere, bir kanat savunucusunun olmaması, bu alanda eli güçlü olan takımlara karşı çok fazla zorlanmasına sebep oluyor. Kawhi Leonard, Giannis Antetekounmpo gibi oyuncular karşısında Green, Caldwell-Pope gibi oyuncular iyi birer savunmacı olmalarına rağmen -doğal olarak- kısa ve güçsüz kalıyorlar. Anthony Davis savunduğu zaman da o tempoda çok yıpranıyor ve boyalı alanı rakibe bırakmış oluyoruz. Geçen hafta Memphis ile Clippers’ın oynadığı maçta Jae Crowder’ın sertlikle Leonard’ı nasıl bozabildiğini gördük. Bu konuda beklentimiz net. Ama bu yazının konusu o değil.

Bu yazının konusu, Lakers’ın Darren Collison eksiği. Daha doğrusu oyun kurabilecek, kendi şutunu üretebilecek, pick and roll oynayabilecek ve bench sahadayken takımın skor yükünü çekebilecek bir point guard eksiği. Son maddeyi Kuzma’dan bekliyor ve ara ara beklediğimizi alıyor olsak da, bu konuda istikrarlı olduğunu söylemek zor. Belki zamanla olacak, ama Lakers’ın beklemek için vakti var mı, emin değilim.

Bu eksik ele alındığında, piyasada Lakers için daha iyi bir alternatif görünmüyor. Yukarıda yazan eksiklerin tamamını takassız, güç kaybetmeden, tecrübeli ve playoff tecrübesi olan bir point guard ile tek seferde kapatma şansı var Lakers’ın. Bundan daha iyi bir fırsat bulmak, sezonun bu döneminde pek mümkün görünmüyor.

Bu eksikler özellikle LeBron James benchteyken baş gösteriyor. O kenardayken oyun kurma ve topu yönlendirme görevini Rajon Rondo devralıyor. Kısa bir dönem çok iyi oynamış olsa da, son zamanlarda facia durumda. En iyi olduğu pas konusunda bile yeteneğini kaybetmiş görünüyor ve iyi yaptığı bir şey yok desek abartmış olmayız heralde. Rondo’nun yapamadığı her şeyi de Collison yapabiliyor. Hem içerden, hem dışardan kendi şutunu yaratarak skor üretebilen bir guard olmasının dışında; kariyer üç sayı yüzdesi %39,4 ve serbest atış yüzdesi %85,3. Ayrıca iyi bir pick and roll yöneticisi.

Onun takımda olması hem James, hem de Davis’in üzerindeki yükü azaltabileceği gibi, takım arkadaşlarına da kesinlikle daha fazla alan yaratacaktır.

İki Los Angeles takımından biriyle imzalaması bekleniyor Collison’ın. Fakat Lakers’ta alacağı rolün daha geniş olacağının neredeyse kesin olması, bu tipte bir oyuncu için önemli bir etken. Clippers’ta kendi şutunu yaratabilen Leonard ve George’un yanında, Collison’la neredeyse tam olarak aynı rolde olan bir Lou Williams var. Aslında Clippers’ın Collison’a ihtiyacı olup olmadığı bile tartışılır. Bu durum bence Lakers’ı bir adım öne çıkarıyor.

Ayrıca işin duygusal kısmında da Lakers daha avavtajlı. Clippers’ın Collison’a ödeyebileceği maaş, sezonun geri kalanı için 950 bin dolar civarındayken, Lakers’ta bu rakam -DeMarcus Cousins’ın sakatlanmasından doğan exception kuralı sayesinde- 1,75 milyon dolara kadar çıkabilir. Her ne kadar Collison geçtiğimiz sezon 10 milyon doların üzerinde kontrat tekliflerini reddedip, şahsi ve dini sebepler nedeniyle emekliye ayrılma kararı almış olsa da, fazla para göz çıkarmaz. Değil mi? Daha fazla kazanma ihtimali varsa, onu seçmesi daha olası.

Ayrıyetten Lakers faktörü, tarihi, spot ışıkları derken ben Lakers yönetimi istiyorsa Collison’ı hemen ikna edebilir düşüncesindeyim. Hala imzalanmamış olmasını ise, takas senaryolarını değerlendirip durumu ona göre netleştirecek olmamıza bağlıyorum. Bu konuda Rob Pelinka’ya da güveniyorum açıkçası. Yazın biz Kawhi Leonard’ın kararını uzun uzun beklerken ve “kabul etmezse geriye alacak oyuncu kalmayacak” korkusu sarmışken, iki gün içinde tüm yan parçalarla imzaladığımız açıklanmıştı. Hepsini hazırda tutmuştu Rob. O yüzden takımdaki bu eksiğin fazlasıyla farkında olduğunu ve planını hazırda tuttuğunu tahmin ediyorum.