Lakers, Aralık Ayına Hazır. Mı?

Los Angeles Lakers, sezona etkileyici bir giriş yaparak ilk 20 maçının 17’sini kazandı ve ligin zirvesine oturdu. Ama şimdi onları çok daha zorlayıcı bir Aralık ayı fikstürü bekliyor. Bu zorlayıcı fikstür, Lakers’ın durumu ve geleceği hakkında bizlere çok daha keskin fikirler sunacağa benziyor. Peki Lakers bu mücadeleye hazır mı? Oyuncular ve Koç, öyle olduklarını düşünüyor.

Bir sınıf dolusu öğrenci, yaklaşmakta olan tarih sınavı için hummalı bir şekilde çalışıyorlar. Bir öğrenci hariç. O öğrenci en arkada sessiz bir şekilde oturuyor. Bu ilginç duruma öğretmenleri şaşırıyor. Kendisine neden diğer arkadaşları gibi sınava çalışmadığını sorduğunda, öğrenci kendinden emin bir şekilde: “Son sınava da çalışmadım ama yine de 100 aldım. Şimdi neden çalışayım ki?” şeklinde cevap veriyor. Kendine bu denli güveniyor olması güzel. Ama ilerde daha zor sorularla ve beklenmedik bir şeyle karşılaştığında da başarılı olabilecek mi acaba? İlerleyen saatlerde sınava girip 70 aldığını öğrendiğinde kendi kendine bir şeyler mırıldanıyor öğrenci. Bir kaç saat öncesi olan anlamsız özgüveninden eser yok.

Bu hikaye Lakers taraftarlarına bir şeyleri anımsatmış olabilir. Lakers, bu 20 maç boyunca oyun planından pek ödün vermedi, çok fazla şey değiştirmeye çalışmadı. Açıkçası buna ihtiyaç da duymadı. 20 maçın 17’sini kazanırken, istediği zaman ve biraz efor sarf ettiği zaman maçları kazanabileceğini fark etti. Bu kötü bir alışkanlık olabilir. Ancak; tıpkı yukardaki öğrenci gibi, sadece kolay kelimeleri seçip yerleştirdiği bir sınavdan sonra artık makaleler yazıp yorumlayacağı, çok zorlayıcı sınavlara girecek.

Kasım ayında, Lakers’ın 15 maçta karşılaştığı (15-1) sadece 3 takım %50 galibiyet yüzdesinin üzerindeydi. Takım, bu avantajlı durumu lehine çevirmeyi bildi ve fikstür, takımın fazlasıyla faydasına oldu. Sezon başından beri de -son Dallas maçı dahil- yalnızca 6 tane %50 üzeri takımlarla karşılaştı. Ki bu da ligdeki en düşük oran. Yani Lakers’ın fikstürü, resmi olarak da en kolay fikstürdü.

Aralık ayı ise bu kadar kibar olmayacak. Bunun sinyallerini henüz dünkü Dallas maçında -iç saha maçı olmasına rağmen- tecrübe edindi Lakers ve Aralık ayında karşılaşacakları hakkında bir ön fikir edinme şansı yakaladılar. Bu mağlubiyet aynı zamanda Lakers’ın “nasılsa eforu yukarı çektiğimizde kazanabiliyoruz” alışkanlığının da gerçekten kötü bir alışkanlık olduğunu anlamalarını sağladı.

Bir süre boyunca ligin en iyi savunması olan Lakers savunması, geçtiğimiz hafta 8. sıraya kadar gerileyerek çatırdamalar olduğunu hissettirmişti. Bu süreçte hücum verimliliği ve üçlük yüzdesini yukarı taşıyarak bu durumu telafi edebilmişlerdi, ancak “tehlikeli” bir basketbol oynamaya devam etmişlerdi.

Pazar günü Dallas karşısında yaşanan bozgun Lakers taraftarını oldukça endişelendirse de, aynı şeyi Koç Frank Vogel için söylemek pek mümkün değil: “Bir şeyler öğrenemediğimizi söyleyemem. Ancak bu mağlubiyet, kötü olarak süregelen alışkanlıkların bir sonucu değildi. Bugün yalnızca günümüzde değildik.”

Lakers için görece olarak zayıf takımlarla oynamış olmak ve bu avantajı lehine çevirebilmek önemli bir işti. Ancak sıradaki 13 maçın 9’unu %50 galibiyet yüzdesinin üstündeki takımlarla oynayacak oldukları için artık bu avantajdan yoksun olacaklar. Daha da kötüsü bu 13 maçı 9’u deplasmanda. Bu süreçte Lakers toplamda 9.748 millik yolculuk yapacak. Bu da Lakers’ın, Aralık ayında en çok yolculuk yapacak 6. takım olduğunu işaret ediyor. Ayrıca bu sert süreç içinde iki adet back-to-back maç oynanacak.

İşte Lakers’ın Aralık ayı fikstürü:

“Üst üste iki maç kaybetmek istemiyoruz. Asla. Bu yüzden Denver maçı bizim için kesinlikle bir silkelenme maçı olacaktır.” diyor Anthony Davis. Onun takıma olan bu güveni, sadece Davis’e özgü bir güven değil.

LeBron James ise Mavs mağlubiyetini şöyle yorumladı: “Her ay kendi içinde ayrı bir mücadele barındırıyor ve biz Kasım ayında harika oynadık. Önümüzdeki ay da aynı şekilde devam etmek istiyoruz. Hepimizin şampiyonluk arzusu var. Bugün o seviyede değil ancak günün sonunda hala bu arzunun var olduğundan emin olmak istiyoruz.”

James haklı. Takım hedefi olan şampiyonluğu elbette tek maçta kazanmıyor. Yarın veya Aralık ayında da kazanmayacak. Fakat daha iyi olmak ve kötü alışkanlıklardan kurtulmak, bu hedefe emin adımlarla ilerlemek için önemli bir yol. Ve soyunma odasındaki tahtada bu noktaların altının kırmızı kalemle çizilmesi gerekiyor.

Danny Green de Mavs mağlubiyetinden sonra şunları söyledi: “Geriye bakmıyoruz. Her maç ayrı ayrı rakibimize odaklanıyoruz. Bugün sezonun en önemli maçıydı. Sıradaki Denver maçı da öyle olacak.”

Geride kalan 20 maçta; Lakers, uzunlarının ve iki süperyıldızının avantajını iyi kullandı. Olması gerektiği gibi. Şimdi önlerindeki fikstürde ise Lakers’ın bu silahlarına cevap verebilecek ve çok daha saldırgan takımlarla karşılaşacaklar. Aralık ayı, Lakers’ın suratına ilk yumruğu yemesine sebep oldu ama bu yumruk onlar için bir fırsat olabilir. Çabucak silkinerek bir şeyleri düzeltme ve telafi etme şansını kazanmış oldular böylece. Şimdi kontra-yumruk için ciddi bir fırsat var önlerinde.

Bakalım o yumruğu atabilecekler mi?


Şuradan çeviri: https://www.silverscreenandroll.com/2019/12/2/20989244/lakers-ready-face-harder-schedule-december-one-game-time-nba-stats-frank-vogel-lebron-james