Atlanta Hawks Maç Önü Değerlendirmesi

Bu sezon ilk defa karşılaşacağımız Atlanta Hawks’a karşı maç öncesi neler beklemeliyiz? Sanırım Trae Young ile başlayıp Trae Young ile bitirilebilecek bir konu bu ama biraz daha geniş bir şekilde yaklaşmaya çalışacağım.

Bu sabaha karşı (18 Kasım Pazartesi) saat 05:30’da oynanacak olan karşılaşma, NBA TV’den canlı yayınlanacak.

Öncelikle Trae Young diye bir oyuncuları var, hiç de fena değil. Yaklaşık 27 sayı, 4 ribaunt, 9 asist ortalamaları ile oynuyor yani vasat üstü bir oyuncu diyebiliriz… Dalgası bir yana, geçen sezon All-Star arasından sonra gösterdiği etkileyici performansı sezona yaymasını beklerken o bir seviye daha atlayarak sezona girdi ve hücum potansiyelinin sınırı ne kestirmek çok güç. Top elindeyken beş kişinin her an takip ettiği bir oyuncu, yarı sahayı geçtiği anda sahanın herhangi bir yerinden şut kaldırabildiği için inanılmaz bir tehdit ve bu şut tehdidini pasörlüğüyle de birleştirince komple bir hücum silahı ortaya çıkıyor. Hücum tarzına baktığımızda ligde maç başına en çok P&R pozisyonu kullanan oyuncu. Collins’in yokluğunda Jabari Parker’la da bu hücumlardan verim almaya devam etti. Lakers gibi P&R’ları uzunları boyalı alanda tutup rakibi orta mesafeye zorlayarak savunan bir takıma karşı, Bradley gibi guard’ları rahatsız etme konusunda uzman bir oyuncumuz da yokken, alev alma ihtimali yüksek duruyor. Bu konuda Lakers’ın en önemli güvencesi ise, Hawks’ın bir gece önce Clippers’tan sağlam bir dayak yemesi ve bugün de kendilerini gelmelerine izin vermeden fişi çekebilme ihtimalimiz.

Hücumda Trae Young dışında çok fazla silahları yok. En önemli ikinci ve üçüncü skorerleri olarak tanımlayabileceğimiz oyuncuları John Collins ve Kevin Huerter idi, ama Collins’in doping cezası ve Huerter’in omuz sakatlığı nedeniyle oynamayacak olması Hawks’ın elini çok zayıflatan bir etken oldu. Hawks’ın savunmasına gelirsek, orada da çok bir şey vaad etmediklerini görmek mümkün. Çaylak Deandre Hunter ve biraz da Turner ile Bembry dışında vasat olduğu iddia edilebilecek bir savunmacıya sahip değiller. Zaten en büyük dezavantajları olan pota çevresini savunmak, belki de Lakers’a karşı sahip olmanız gereken birinci önlem.

Lakers açısından baktığımızda ise, öncelikle Davis son 4-5 maçını, hücum anlamında, kendi standartlarına göre çok zayıf geçirdi. Ritim yakalamak için bir maç seçmesi gerekse listenin tepesine yazılacak bir rakip Atlanta Hawks. Bu maçta 35-15 civarı bir şey yapmaması için sakatlık dışında bir neden görmüyorum.

 

Keza pota çevresini savunması dışında dış savunmacı konusunda da problem yaşayan Hawks’a karşı LeBron James’in ise biraz daha dümeni Davis’e verip iş sıkışmadığı sürece maça çok ağırlık koymayacağını ve maç içi “load management”ını sürdürmesi makul bir beklenti. Bu sezon çoğu maçta ilk yarıyı rölantide götürüp ikinci yarılarda, gerektiğinde, gaza basarak şu ana kadar çok etkileyici bir performans gösteren LeBron’un bu maçı da rölantide götürmesini beklemek yanlış olmaz. İkili sıkıştırma geldikçe de LeBron şutörleri bularak, bol bol üçlük isabeti görebiliriz. Bu maç sezona kötü giren Lakers şutörlerinin de kendilerine gelme maçı olabilir.

Sezonda daha “back to back” maç kazanmamış olan Hawks’a karşı, Lakers’ın dinlenerek geldiği evinde oynadığı bir maçta asıl soru işareti galibiyet değil Tucker, Kostas, Norvell gibi oyuncuları görüp göremeyeceğimiz olmalı. Ama Lakers gibi  veteran takımların rakibi kolay lokma olarak gördüğünde biraz avıyla oynama moduna girip rakibi yanlışlıkla maçın içine sokması çok sık görülen bir durum.

Yine de Lakers’ın Hawks’a karşı en geç 3.çeyrekte maçı koparmasını bekliyorum. Hawks’ın bu eşleşmede tek avantajı, Bradley’nin de yokluğunda, Young’ı kim savunacak sorusu. Bu sorunun cevabını öğrenemesek ve Young video oyunu istatistikleri tuttursa bile, Lakers savunması onun dışında tüm oyuncuları kitleyebilir. Hücumda da Young’ı Davis veya LeBron savunacak şekilde switch’lere zorlayarak rahat bir galibiyet gelebilir.